Tampografia
Tamopgrafia sau Pad Printing-ul, cunoscut drept procesul de personalizare cu cea mai mare varietate de materiale suport, tampografia poate personaliza până și cadourile cu suprafețe extrem de neregulate, prin transferul unei imagini 2D pe obiecte 3D.
Poate fi folosită pe o multitudine de materiale: sticlă, plastic, metal, ceramică, carton, piele etc.
Pentru ca imaginea de imprimat sa poata fi transmisa pe obiectul de imprimat, trebuie executat in primul rand un film care sa corespunda cu imaginea pe care doriti sa o imprimati. Urmeaza transferarea imaginii pe un cliseu. Cliseul se expune la raze ultraviolete dupa care urmeaza developarea, in functie de tipul cliseului, si fixarea.
Cliseul montat in masina de imprimat este inundat cu vopsea, apoi surplusul de vopsea este racluit de un cutit. In adanciturile cliseului ramane vopseaua, care va fi luata cu un tampon siliconic si apoi depusa pe substrat (obiectul de imprimat). Grosimea peliculei de vopsea transmisa este intre 6-20 µm. Prin faptul ca la suprafata vopselei se evapora diluantul, aceasta devine lipicioasa, fapt ce contribuie la transferul cu usurinta al vopselei de pe tampon spre obiectul de imprimat.
Avantajele tampografiei
• Gama larga de culori ce pot fi imprimate;
• Rezistenta mare a imprimeului;
• Accesibilitate: pot fi imprimate obiecte cu forme neregulate sau din materiale moi, dificil de imprimat prin alte procedee de personalizare;
• Timp redus de executare al comenzilor